piątek, 18 listopada 2016

Zotter Labooko Apple and Sea Buckthorn with Vanilla mleczna jabłkowo-rokitnikowa z wanilią

Po Cheeky Fruits przyszedł czas na druga tabliczkę z duetu Labooko Contest Love.
Jak już przy tamtej pisałam, dzisiaj opisywana, ciekawiła mnie bardziej. Dlaczego?
Nigdy nie jadłam (a przynajmniej świadomie) czegokolwiek z rokitnikiem. Z tego, co czytałam, ma orzeźwiający kwaśno-gorzki smak, jednak i tak nie dało mi to żadnego wyobrażenia o tym, jak to wypadnie z wanilią i jabłkami ze styryjskich (czyli w okolicach manufaktury Zottera) sadów.

Zotter Labooko Apple and Sea Buckthorn with Vanilla to mleczna czekolada jabłkowo-rokitnikowa z wanilią

Po rozchyleniu złotego papierka zobaczyłam... także złotą, no może bardziej żółto-złotą, tabliczkę. Wydała mi się wręcz połyskliwa, jak... skórka żółtych jabłek lub wielkich, soczystych żółtych śliwek. 

Jej zapach był bardzo wyrazisty i zarazem niejednoznaczny. Przede wszystkim czułam tu słodkie jabłka, jako farsz szarlotki lub kompot... A najlepiej jedno i drugie. Wychwyciłam tu pewną goryczkę, może trochę ziołową, ale i sporo błogiej, złożonej słodyczy, trochę kwiatowo-waniliowo-owocowej. Dało to efekt czegoś wytrawnie słodkiego i niecodziennego.

Przy łamaniu okazała się dość twardawa, nie wydała mi się tłusta, a po pierwszym kęsie... Przez chwilę nie mogłam się połapać. Otóż zupełnie nie była czekoladowa. Miałam wrażenie, jakby w moich ustach rozpływała się soczysta masa do złudzenia przypominająca... lody? Tak, takie niezbyt tłuste, jabłkowe na mleku. 

Smak jednak prezentował jeszcze co innego, albo raczej połączenie zapachu i konsystencji. Czułam tu słodkawe jabłka prosto z szarlotki tylko bez cynamonu, mocno pieczone. Powiedziałabym, że wręcz trochę przypalone, co nadawało im odrobiny goryczki. Do tej właśnie goryczkowatej nuty, schodziła jeszcze inna, bardziej kwaskowato-gorzkawa, ale niezwykle ulotna, ukryta. Pomyślałam tu o winie, ale całość goryczek bardzo mocno osnuwał orzeźwiający, cytrynowy akcent. Z nim z kolei wiązał się jeszcze posmak czerwonych owoców... a może pochodził bardziej od winnej nutki? 

Nutki i posmaki łączyły się ze sobą i pochłaniały wzajemnie, jednak to wszystko cały czas rozgrywało się na tle czysto jabłkowym. "Kompot i szarlotka" były soczyście-słodkawe, ale także solidnie dosłodzone wanilią, która niewątpliwie odgrywała bardzo ważną rolę w całości. Podkreślała odrobinkę mleka, które potęgowało skojarzenie z lodami.

Waniliowa słodycz, w połączeniu z tą owocową, wcale jednak aż tak słodka się nie wydała; pójdę nawet dalej i stwierdzę z czystym sumieniem, że ta czekolada miała wręcz wytrawny wyraz dzięki tym pieczonym i innym goryczkowatym nutkom. 

Nic nie było tu zbyt silne, irytujące: nie przesadzono ani z kwaskiem, ani ze słodyczą. Soczysta czekolada smakowała cudownie jabłkowo, a to "pieczenie" w ogóle mnie kupiło. Zakładam, że duża część tej goryczki czy "dziwnych kwasków" pochodzi od rokitnika.
Nigdy nie jadłam też tak nieczekoladowej czekolady, która i tak zawierała by w sobie same smakowitości. Żałuję, że nie ma jej już w ofercie Zottera, bo to Labooko, która zdecydowanie ma w sobie "to coś".


ocena: 10/10
kupiłam: foodieshop24
cena: 16 zł (za całe Contest oczywiście)
kaloryczność: 578 kcal / 100 g
czy znów kupię: chciałabym!

Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, suszone jabłka (7%), odtłuszczone mleko w proszku, suszony rokitnik (3%), lecytyna sojowa, wanilia (0,1%), proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), sól

14 komentarzy:

  1. A teraz wyobraź sobie, że jesz ją przed wyruszeniem na czterotysięczny wulkan w Meksyku :>. Bardzo miło ją wspominam, także przez unikatowy smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić! Jednak zdobywanie szczytów po takiej czekoladzie nie wydaje się niczym wymagającym. Po niej, to góry można by i przenosić! :D

      Usuń
    2. Kurde, mogłam przenieść piękną Malinche pod Poznań ;)

      Usuń
  2. Próbowałem tej rokitnikowej na degustacji, ku mojejmu zaskoczeniu smakowała mi i kupiłem podwójną tabliczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się! Też bym kupiła, gdybym miała taką okazję. ;)

      Usuń
  3. Też nigdy nie jadłyśmy rokitnika i bardzo jesteśmy ciekawe jego podobno specyficznego smaku :D Chyba najpierw kupiłybyśmy ten nowy dżem z Łowicza z rokitnika a potem spróbowałybyśmy tą czekoladę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ale otworzyłam ją, zanim ten dżem pojawił się u mnie w mieście. :P Nie wiedziałam nawet o jego istnieniu sięgając po tę czekoladę! W najbliższych tygodniach jednak na pewno go spróbuję.

      Usuń
  4. charlottemadness18 listopada 2016 17:46

    Apple and Sea Buckthorn with Vanilla jadłam i mi smakowała,ale nie na tyle ,bym się za nią pokroiła :>

    OdpowiedzUsuń
  5. To raczej nie moje klimaty, ale trzeba jej przyznać, że ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rokitnik to kojarzy mi się typowo "maścio-lekowo" więc pewnie miałabym lekkie opory przed spróbowaniem, ale jabłko by mnie pewnie kupiło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście kojarzy się lecznico. :> Mi z tymi niby-witaminowymi cukierkami, które przeważnie są przy kasach w aptekach.

      Usuń
  7. Z tego duetu mi też bardziej smakował rokitnik. I jeszcze ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm, całkiem mnie zainteresowała, choć gładkie czekolady to nie moja bajka. Wolałabym kawałek niż całą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałek 35 g? Toż to by był okruszek jakiś!

      Usuń

Moderacja włączona, żeby nie było problemów z weryfikacją obrazkową. ;)