tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post2997914034135687122..comments2024-03-27T11:27:31.737+01:00Comments on Chwile zasłodzenia: Akesson's 75 % Forastero Brazil Fazenda Sempre Firme ciemna z BrazyliiKimiko556http://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-3222360094936747852017-07-04T18:46:39.580+02:002017-07-04T18:46:39.580+02:00Ta czekolada osiągnęła poziom boskości! Jednak nie...Ta czekolada osiągnęła poziom boskości! Jednak nie wierzę, że Bali mogła nie podbić serca... Ja szaleję za wszystkimi Akesson's.Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-78218078923053727182017-07-04T16:54:08.428+02:002017-07-04T16:54:08.428+02:00Ostatnio próbowałam Bali 75 i właśnie tej. Tak jak...Ostatnio próbowałam Bali 75 i właśnie tej. Tak jak pierwsza nie podbiła mojego serca, to ta mnie zachwyciła. Przywodziła na myśl właśnie trawę i rodzynki, a także spieczoną skórkę od chleba i prażone zboże. Ach <3johngalthttps://www.blogger.com/profile/14330734802897214151noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-64092054712967616162016-08-24T21:44:49.585+02:002016-08-24T21:44:49.585+02:00Kto nie oglądał? :P
Swoją drogą, wszelkie placuch...Kto nie oglądał? :P <br />Swoją drogą, wszelkie placuchy i racuchy kiedyś tak barrrdzo mi smakowały! I ta czekolada świetnie przywołała te wszystkie wspomnienia. <br />Chyba? Myślę, że smakowałaby Ci jak Virunga 70 % (niby nie są podobne, ale chodzi o to, że dość zbliżona zawartość i że są plantacyjne).Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-45311951604699282202016-08-24T21:42:10.985+02:002016-08-24T21:42:10.985+02:00Wiadomo. ;) Nawet nie chcę sobie wyobrażać, co tac...Wiadomo. ;) Nawet nie chcę sobie wyobrażać, co tacy masowcy zrobili by nawet z najlepszym kakao. Dać Porcelanę gościom od Milki (tych to nawet leżących można kopać)... xD Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-5885026676495573262016-08-24T21:40:06.149+02:002016-08-24T21:40:06.149+02:00Taką czekoladę jeść do serka? O nie! Chociaż... na...Taką czekoladę jeść do serka? O nie! Chociaż... na taką czekoladę dosłownie w każdym momencie mojego życia mam ochotę, aczkolwiek dla niej wszelkie serki wiejskie (mimo że je kocham i mogę jeść na okrągło) poszłyby w odstawkę. :PKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-68924603422706195662016-08-24T21:38:48.330+02:002016-08-24T21:38:48.330+02:00Ciekawa pod każdym względem! I wcale nie jest taka...Ciekawa pod każdym względem! I wcale nie jest taka nie do zdobycia. :P Wiem, że nie jesteś za bardzo za zakupami przez internet, ale tu mogłabyś zrobić wyjątek! ;)Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-66817096746833740722016-08-24T21:34:34.047+02:002016-08-24T21:34:34.047+02:00Wyjątkowy! A zdaje się, że taki prosty.Wyjątkowy! A zdaje się, że taki prosty.Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-43273767635293247832016-08-24T21:34:18.570+02:002016-08-24T21:34:18.570+02:00Powiem Ci tak... bierz się w końcu za Akesson'...Powiem Ci tak... bierz się w końcu za Akesson's. :DKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-45325308833434801602016-08-24T11:14:44.156+02:002016-08-24T11:14:44.156+02:00Likier kwiatowy? To mi się kojarzy z eksperymentam...Likier kwiatowy? To mi się kojarzy z eksperymentami Pana Kleksa (oglądałaś Akademię?). Placki z pudrem jadłam w dzieciństwie u babci, były to pulchne i puszyste racuchy, na szczęście nie miały nic wspólnego z trawą, drzewami i dymami. Czekolada chyba spoko.Olga (livingonmyown.pl)https://www.blogger.com/profile/16932198981241497130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-14925361129518229712016-08-24T10:07:21.846+02:002016-08-24T10:07:21.846+02:00Dobra firma (jak Akesson's) potrafi pokazać, ż...Dobra firma (jak Akesson's) potrafi pokazać, że nawet Forastero może być ciekawe i stworzyć z niego świetną czekoladę. Oczywiście jest ogromna różnica między Forastero od małych plantatorów, spółdzielni, czy z własnych plantacji firm, gdzie kakaowce rosną wśród innych drzew, a przemysłowymi plantacjami na WKS lub w Ghanie. Także sam proces tworzenia czekolady robi ogromną różnicę, wystarczy porównać Akessona i np. Lindta (nie chciałem to dać np. Milki czy Wedla, bo nieładnie kopać leżącego :). Nawet gdyby robili z tego samego surowca (zakładam, że z dobrego, Akesson's raczej przemysłowego kakao by nie użył) to samo to, że dobre firmy sortują i przebierają ziarno przed prażeniem, robi różnicę, podobnie jak spośób prażenia, czas konszowania i inne szczegóły.Yaroshttps://www.blogger.com/profile/12228749245572484584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-52311867865884028632016-08-24T08:31:45.101+02:002016-08-24T08:31:45.101+02:00Właśnie piję moją siekierkę, więc totalnie nie mam...Właśnie piję moją siekierkę, więc totalnie nie mam na nią ochoty. Na drugie śniadanie jednak chyba zjem serek wiejski z miodem, owocami i innymi słodkimi pierdołami i wtedy pasowałaby mi do niego idealnie. :DVelahttps://www.blogger.com/profile/15588563914852278548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-25678802866894808392016-08-24T08:06:18.413+02:002016-08-24T08:06:18.413+02:00Herbaciano-dymna czekolada - o tak, zdecydowanie b...Herbaciano-dymna czekolada - o tak, zdecydowanie bym chciała kiedyś ją spróbować. Plus jeszcze barwa, jak na czekoladę niemleczną, jest naprawdę jasna i ładna. czokohttps://www.blogger.com/profile/08203798166433424362noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-11213277602216804732016-08-24T07:11:29.150+02:002016-08-24T07:11:29.150+02:00Cudna czekolada i te nuty herbaty i kawy:) a jaki ...Cudna czekolada i te nuty herbaty i kawy:) a jaki piękny kolor:)Muszkahttps://www.blogger.com/profile/07995060816978388801noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-62587242933851508922016-08-24T06:27:23.252+02:002016-08-24T06:27:23.252+02:00Świetnie wygląda i też tak smakuje.Podobają mi się...Świetnie wygląda i też tak smakuje.Podobają mi się te herbaciane nuty,zahaczające o owocowość,kwach i trawiastość.:>charlottemadnessnoreply@blogger.com