tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post5231769319084106947..comments2024-03-27T11:27:31.737+01:00Comments on Chwile zasłodzenia: Domori Arriba Hacienda Victoria Ecuador 70 % ciemna z EkwadoruKimiko556http://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-82200838868669974892016-05-08T21:05:50.029+02:002016-05-08T21:05:50.029+02:00Potwierdzam! :DPotwierdzam! :DKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-5946258812409114872016-05-08T21:00:39.503+02:002016-05-08T21:00:39.503+02:00Ależ to jest najlepsza w świecie droga! :DAleż to jest najlepsza w świecie droga! :Dtheobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-44949043911726198672016-05-06T21:45:56.789+02:002016-05-06T21:45:56.789+02:00Przez Twój dzisiejszy komentarz o Zotterze z masłe...Przez Twój dzisiejszy komentarz o Zotterze z masłem orzechowym, teraz przyszło mi do głowy, że ja, jak ja, ale żeby tak z morwą Zotter w sedno trafił i coś z nią pokombinował... oo, to mogłoby być ciekawe!Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-12005997902953972022016-05-06T19:36:36.114+02:002016-05-06T19:36:36.114+02:00Ojojoj, ale żeś trafiła z tą morwą! To chyba to, c...Ojojoj, ale żeś trafiła z tą morwą! To chyba to, co u siebie nazwałam pogrzebowymi kaliami... Dokładnie taka dusznawa, specyficzna nuta. Uderzyłaś w sedno!theobrominum-overdosehttps://www.blogger.com/profile/06061672213377891788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-33692775528486835912016-05-04T14:30:29.052+02:002016-05-04T14:30:29.052+02:00Z tym doprawianiem to tak się domyślałam, że przy ...Z tym doprawianiem to tak się domyślałam, że przy niektórych czekoladach coś takiego musi mieć miejsce, ale... mi tam się podoba, bo tutaj jest się już zdanym na twórczość czekoladników. Co się zaś tyczy Domori... mimo że każda jest kompletnie inna, to jednak czuć pewne podobieństwo - tak właśnie ostatnio nad tym myślałam. Teraz mi do głowy przyszło, że w końcu sposobów na kakao przy robieniu czekolady jest mnóstwo, ale Mistrz jeden. :DKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-68981987367704635612016-05-04T14:17:28.888+02:002016-05-04T14:17:28.888+02:00To zamów trzy: białą, mleczną i ciemną, to chociaż...To zamów trzy: białą, mleczną i ciemną, to chociaż taki przekrój będziesz miała. :PKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-21410384562357254152016-05-04T13:15:18.740+02:002016-05-04T13:15:18.740+02:00Ostatnio jest moda na rzeczywiste "doprawiani...Ostatnio jest moda na rzeczywiste "doprawianie" czekolady - czy to różnymi dodatkami na gotowej tabliczce czy już na etapie fermentacji kakao na plantacji (np. w obecności soku z jakiegoś owocu). W przypadku singli od Domori historia jest jednak zupełnie inna. To już bardziej uwalnianie potencjału samego ziarna - od dostosowanej do konkretnego kultywaru ziaren fermentacji, przez suszenie, krótkie prażenie, mielenie, kontrolę czasu konszowania, itd. Dużo zmiennych, dużo eksperymentów i intuicja Szamana Kakao ;-) Tutaj mamy akurat single origin z Ekwadoru, ale przy serii Criollo aż trudno uwierzyć, że wszystkie tabliczki pochodzą z jednej plantacji w Wenezueli.Piotr, SekretyCzekolady.plhttps://www.blogger.com/profile/11010526979245661193noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-83161320884451160472016-05-03T07:54:13.075+02:002016-05-03T07:54:13.075+02:00Ty i Basia sprowadzacie mnie na złą drogę. Już wpa...Ty i Basia sprowadzacie mnie na złą drogę. Już wpadłam w sidła Zottera a teraz jeszcze mnie Domori kusicie. Wiadomo, że za jakiś czas ostatecznie coś zamówię żeby się przekonać o co biega, ale wasze recenzje nie pomagają mi w wyborze tej jednej xDczokohttps://www.blogger.com/profile/08203798166433424362noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-63695711640346777142016-05-02T20:47:48.802+02:002016-05-02T20:47:48.802+02:00Ja z kolei czasem i na harmonijne tabliczki miewam...Ja z kolei czasem i na harmonijne tabliczki miewam ochotę. :D Tutaj zaskoczyły mnie dwie tabliczki Wiellie's Cacao. Niezwykle silnie palona, wręcz przypalona, Rio Caribe smakowała mi mniej niż bardziej stonowana Las Trincheras. Człowiek nigdy nie może być w 100 %-ach pewien, co przyniesie czekolada. ;)Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-1801778137587792372016-05-02T20:26:21.904+02:002016-05-02T20:26:21.904+02:00Mi ostatnio w jednej czekoladzie sól wydawała się ...Mi ostatnio w jednej czekoladzie sól wydawała się kwaśno-słona. :D Jak ja uwielbiam ten dodatek!Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-85701466783362561532016-05-02T20:19:40.503+02:002016-05-02T20:19:40.503+02:00Przez chwilę myślałam,ze to ich firmowe tabliczki-...Przez chwilę myślałam,ze to ich firmowe tabliczki- Five O'Clock,jednak ekspedientka,oznajmiła,że to Cortez je produkuje.Z tyłu tej tabliczki z solą było mich logo, także raczej nie żadne podróbki.<br />Czekoladą się rozkoszowałam i... solą również,która była taka..słono-słodka :> Bardzo fajnie te drobinki topiły się na języku.<br />Jak będziesz miała okazję kupić -polecam ;)charlottemadnessnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-75451275545274980862016-05-02T20:15:06.065+02:002016-05-02T20:15:06.065+02:00Wiem, że takie lubisz :) Ja mam trochę inny gust, ...Wiem, że takie lubisz :) Ja mam trochę inny gust, ale takie czekolady też zjem z przyjemnością, bo czasem tez mam ochotę na mocnego kakaowego kopa. A Domori to klasa sama w sobie, jeden z najlepszych wytwórców czekolad na świecie, więc nigdy nie pogardzę czekoladą od Franzoniego :)Yaroshttps://www.blogger.com/profile/12228749245572484584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-51127970115585171952016-05-02T18:31:31.135+02:002016-05-02T18:31:31.135+02:00To, że ją poczułyście, to największy komplement dl...To, że ją poczułyście, to największy komplement dla mnie i mojego stylu pisania. :D Dziękuję! Kimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-46019120092884192982016-05-02T18:30:47.213+02:002016-05-02T18:30:47.213+02:00Nie mogę wyjść z podziwu, jak oni to robią.
A zo...Nie mogę wyjść z podziwu, jak oni to robią. <br /><br />A zobacz, tak się składa, że to dokładnie moja bajka i smaki, które podchodzą mi najlepiej. Jak dobrze, że czekolady mają tak rozmaite nuty. Każdy znajdzie coś dla siebie i nie ma niebezpieczeństwa wielkiego rozczarowania się próbując i odkrywając przy tej jakości. Jak ja to kocham! :DKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-59986902962573195062016-05-02T18:26:58.232+02:002016-05-02T18:26:58.232+02:00Ciężko mi sobie wyobrazić kogokolwiek, kto by się ...Ciężko mi sobie wyobrazić kogokolwiek, kto by się nią nie zachwycił chociaż trochę. :PKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-82669548237824832942016-05-02T18:26:12.144+02:002016-05-02T18:26:12.144+02:00Lindt 90 %? Uh. Ja miałam 99 %, dzielnie chciałam ...Lindt 90 %? Uh. Ja miałam 99 %, dzielnie chciałam zjechać, ale... stchórzyłam i oddałam. Pewnie smakuje jak kwaśne próchno. <br />Gdybym takie czekolady miała, też bym się z takiej małej ilości cieszyła. xDKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-89758342042875983152016-05-02T18:24:51.180+02:002016-05-02T18:24:51.180+02:00Ja nie potrafię sobie wyobrazić, co też oni robią ...Ja nie potrafię sobie wyobrazić, co też oni robią z tym kakao, że takie cuda wychodzą... pochodzenie to jedno, ale ten cały proces - zadziwiające.<br /><br />Właśnie kiedyś zastanawiałam się, czy czekolady z Five O'Clock są warte uwagi. Bardzo z Cortezem mi się skojarzyły, chociaż raczej obstawiałam jego podróbki i nie kupiłam. Mówisz więc, że to Cortez je produkuje dla tego sklepu? <br />No tak, region, to co tam rośnie, klimat to wszystko na pewno kreuje te wszystkie nuty i posmaki. Może to i lepiej, że sól nie była wtopiona - łatwiej wyhaczyć smak samej tabliczki żeby porównać w tym przypadku. :PKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-9532207353186427772016-05-02T18:19:34.166+02:002016-05-02T18:19:34.166+02:00Musisz, chociaż jedną tabliczkę, żeby wiedzieć, w ...Musisz, chociaż jedną tabliczkę, żeby wiedzieć, w czym rzecz. :DKimiko556https://www.blogger.com/profile/10583196455834052295noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-41497506450569391362016-05-02T14:13:58.301+02:002016-05-02T14:13:58.301+02:00Ta gęsta zalewająca usta smoła do nas przemawia :D...Ta gęsta zalewająca usta smoła do nas przemawia :D Nawet same ją poczułyśmy w wyobraźni :DCandy Pandashttps://www.blogger.com/profile/00212939215666294102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-58374601198119478142016-05-02T11:46:50.923+02:002016-05-02T11:46:50.923+02:00Ah te Domori, mało kto potrafi z kakao wyciągnąć t...Ah te Domori, mało kto potrafi z kakao wyciągnąć tyle co oni, mistrzostwo. Choć wytrawne, drzewno-ziemisto-siarkowo-smoliste smaki to zupełnie nie moja bajak, to w wykonaniu Domori i tak bym brał :)Yaroshttps://www.blogger.com/profile/12228749245572484584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-54984632708639695532016-05-02T11:15:20.179+02:002016-05-02T11:15:20.179+02:00Ja pewnie nie doceniłabym jej tak jak Ty, ale nawe...Ja pewnie nie doceniłabym jej tak jak Ty, ale nawet JA (:D) potrafię jednak zachwycić się dobrej jakości czekoladą z porządną zawartością kakao. Czuję, że tu tak właśnie by było. Velahttps://www.blogger.com/profile/15588563914852278548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-50045559355445324542016-05-02T11:05:23.358+02:002016-05-02T11:05:23.358+02:00Mnie też w tym miesiącu czeka silna gorzkość, ale ...Mnie też w tym miesiącu czeka silna gorzkość, ale podejrzewam, że w negatywnym tego słowa znaczeniu (Lindt 90%). Ponadto dwa Wedle, Milka i... tyle z tabliczek, JAK CUDOWNIE!Olga (livingonmyown.pl)https://www.blogger.com/profile/16932198981241497130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-85881523745763730552016-05-02T07:20:33.059+02:002016-05-02T07:20:33.059+02:00To,na ile sposobów można obrobić kakao, i jak je d...To,na ile sposobów można obrobić kakao, i jak je doprawić jest niesamowite w tabliczkach Single Origin.Magia kakao potrafi być zaskakująca!A ta tabliczka urzeka mnie w każdym kawałeczku.<br />Wczoraj jadłam <br />http://www.fiveoclock.eu/herbata/products/czekolada-ciemna-z-kwiatem-soli-morskiej-1689.html<br />I była na prawdę pyszna.Sól mogła być wtopiona i w czekoladę(czego żałuję),ale i tak dawała o sobie znać.Próbowałam ją zestawić z Zotterem na podstawie Twojej recenzji i Basi,bo niestety nie miałam okazji jeść tego Zottera ;/.W niektórych kwestiach te tabliczki są podobnie np:posmak kawy,fusów niektórych czuć różnicę.W tabliczce od Corteza,bo on ją produkował unosi się po otwarciu zapach kwiatów owoców cytrusowych.Nie jest ona tak kwaśna i gorzka,raczej bardziej łagodna,może to kwestia tych 5% kakao,ale równie i rozpuszcza się niekiedy "niedostępnie" ,trochę jak porównałyście-do drewna..<br /><br />charlottemadnessnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5081449129189899683.post-37299982624393436002016-05-02T05:49:46.386+02:002016-05-02T05:49:46.386+02:00Jak zobacyzlam w tytule Domori,to wiedzialam,ze be...Jak zobacyzlam w tytule Domori,to wiedzialam,ze bedzie 10/10 :D Ile roznych nut smakowych! Musze kiedys te Domori wycziac XDAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14853581032602479200noreply@blogger.com