sobota, 12 grudnia 2015

Domori Sheep's Milk (Cioccolato al latte di pecora) Cacao Criollo mleczna 45 % z owczym mlekiem

Jeśli mówimy o Domori, nie można nawet myśleć o monotonności. O tyle, o ile zrozumiałe jest to w przypadku bogatych ciemnych czekolad, tak pozostaje temat mlecznych... Co takiego może być w mlecznej czekoladzie? Bardzo wiele. Właśnie stworzenie wyśmienitej mlecznej czekolady w ekskluzywnych klimatach to według mnie prawdziwe wyzwanie. Domori stworzyło kilka takich tabliczek, dodając do nich różne rodzaje mleka, w efekcie czego mamy np. czekoladę z mlekiem wielbłąda czy kozy. Wszystkie wydają się równie niecodziennie, ale ja zdecydowałam się zacząć chyba od, według mnie, najmniej ciekawej.
Na dezycję przełożyło się także to, że stosunkowo niedawno próbowałam Zottera z owczym mlekiem, przy okazji którego pisałam co nieco o mleku owczym, więc będę miała dobre porównanie.

Domori Sheep's Milk Chocolate (Cioccolato al latte di pecora) Cacao Criollo 45 % to czekolada mleczna o zawartości 45 % kakao gatunku criollo i 22 % zawartości mleka owczego. Nie dość, że użyto tu mleko owcze, to jeszcze tak bardzo podniesiono zawartość kakao... Już jestem zachwycona, a dopiero oglądam uroczy i minimalistycznie zdobiony kartonik.
(Swoją drogą przepraszam za oświetlenie na zdjęciach - robione z samego rana przy sztucznym świetle - zupełnie nie oddają pięknej kolorystyki czekolady.)

Kiedy wydobyłam czekoladę ze sreberka, nie wiem, co mnie bardziej zachwyciło: gładkość i intensywnie brązowy kolor, czy przecudowny zapach mleka, który miał w sobie trochę specyfiki w akompaniamencie całkiem sporej dawki kakao. 

Przy łamaniu czekolady usłyszałam lekki trzask, na który jednak konsystencja mnie nie przygotowała, gdyż czekolada wydała mi się bardzo... delikatna, może nawet miękka jak tafla masła.

Już przy pierwszym kęsie, gdy tylko kawałek zaczął się rozpuszczać, byłam w stanie powiedzieć: "to jest właśnie Domori". Idealnie gładka czekolada rozpuszczała się w sposób maślano-mleczny, chociaż wcale nie zbyt tłusty. Nie zaklejała, a najlepszym przymiotnikiem będzie chyba: jedwabista.

Wreszcie mogę przejść do najlepszej kwestii, czyli do smaku. Ten tutaj łączy w sobie ogromną ilość mleka z kakao i stonowaną, delikatną słodyczą. Ma ona tutaj charakter trochę karmelowy, a trochę... naturalnie mleczno-słodki.
Właśnie o smaku mleka trzeba rozpisać się najwięcej. Zacznę od tego, że jest on dość złożony, bo czuć tu ten lekko słodko orzechowy akcent, ale głównie ogrom... naturalności, taką podchodzącą pod siano, nutę do zaklasyfikowania jako "owczą". Nie ma w niej nic z koziej ordynarności, tutaj raczej kojarzy się z puszystymi owieczkami na cieplutkiej łące. Delikatność w najlepszym wydaniu.
W tej owczej nucie jest lekko słonawy posmak, który doskonale komponuje się z solidną ilością kakao.

Ono nadaje tej kompozycji charakterku, ma gorzkawy akcent, który stanowi dopełnienie.

Na koniec czuć taką drobną suchość po kakao i posmak owczego mleka. Dzięki tej czekoladzie mogę śmiało powiedzieć, że wiem, jak smakuje owcze mleko.
Była boska, lepsza od Zottera. Z początku bałam się, że 44 % kakao zaburzy subtelność owczego mleka, ale nic podobnego nie miało miejsce. Wręcz przeciwnie: odniosłam wrażenie, że to kakao wydobyło najlepsze z tegoż mleka.


ocena: 10/10
kupiłam: Sekrety Czekolady
cena: 21,25 zł (za 25 g) - dostałam zniżkę od sklepu
kaloryczność: 618 kcal / 100 g
czy znów kupię: z ogromną ochotą bym do niej wróciła

Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko owcze (22%), masa kakaowa, lecytyna sojowa

20 komentarzy:

  1. charlottemadness12 grudnia 2015 06:00

    Brzmi mega zachęcająco, tym bardziej,że zawiera o ładne 10% więcej masy kakaowej od Zottera.Muszę chociaż spróbować wreszcie tej owczej Zottera, a nie zabierać się za inne tabliczki m in.:
    http://www.zotter.at/de/schoko-shop/pure-schokoladen/labooko/detail/product/superfood-medium-raw-75.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale kiedy one wszystkie są takie kuszące! Wiecznie mi brakuje czasu na spróbowanie wszystkich czekolad, na które mam ochotę.

      Usuń
  2. Ona wygląda tak elegankco... jeszcze do tego zachwyca mnie dodatek owczego mleka, jako, że lubię wszelkie ,,wariacje" na temat zwykłęgo pochodządzego od standardowej krowy. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lepsza od Zottera? Wow to jest możliwe? :D Z przyjemnością zjadłoby się taką jedwabisto-zajebiaszczą czekoladę :D No i chciałybyśmy wiedzieć jak smakuje owcze mleko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, lepsza. :D Mówię to z czystym sumieniem.

      Trzeba skądś jakąś owcę skombinować. xD

      Usuń
    2. Próbowałyśmy dziadka namówić żeby znów miał kozę ale nie udało się :P

      Usuń
  4. Kolejna czekolada z owczego mleka,która tak bardzo chce spróbować!tu jest tylko Owcze mleko,nie ma krowiego,wiec musi być mocno wyczuwalne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taak, połączenie krowiego i owczego chyba zupełnie wyminęłoby cel takich czekolad. :P

      Usuń
  5. O, kolejna owcza czekolada :D Chyba nie muszę pisać, że brzmi niezwykle ciekawie. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zacieram rączki i jestem bardzo podekscytowana :D. Jeszcze troszkę poczekam z jej degustacją i pewnie połączę ją w inną mleczną Domori. To MUSI być boskie. Ciekawe, która z mlecznych Domori wygra u Ciebie i u mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Założę się, że na mnie największe wrażenie zrobi kozia, po prostu za bardzo kocham mleko i wszystko co kozie, żeby było inaczej. :P

      Usuń
  7. Lepsza od Zottera? Mleko, kakao, orzech i... karmel?! To do mnie przemawia :) Tylko ten rozmiar i cena, szalona kobieto!

    P.S. Czy Ty kiedyś pisałaś, czym się w życiu zajmujesz? Bo jakoś nie pamiętam. Studia? Szkoła? Praca? Emerytura? Hipisowski styl życia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepsza, lepsza. :D Btw, a gdzie wstręt przed innym mlekiem niż krowie? :P

      Nie, nie pisałam. Unikam tu pisania o sobie, tak jak na początku unikałam nawet podania imienia. ;)

      Usuń
  8. Jesteś prawdziwą koneserką czekolad, na tym polu z Tobą w szranki stanąć nie mogę, bo nawet nie nam większości przez Ciebie proponowanych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można to zmienić i chociaż kilka sobie zamówić. :D

      Usuń
  9. Pamiętam jak na blogach odkrywany był Zotter i komentarze - za droga, za droga.. uuu jaka droga. Po roku 25g za 22 zł (po zniżce) na nikim nie robi wrażenia :) i dobrze bo życie jest za krótkie na jedzenie marnej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze wolałam zapłacić więcej za jakość (a co za tym idzie - smak) na poziomie.
      Podoba mi się końcowe motto! W pełni się zgadzam.

      Usuń
  10. Lepsza od Zottera? o mamusiu to musi być obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było... szkoda, że nie mogę już do tego obłędu wrócić.

      Usuń

Moderacja włączona, żeby nie było problemów z weryfikacją obrazkową.