poniedziałek, 13 stycznia 2020

Vivi Verde Coop Biologico 70 % Ekologiczna Gorzka ciemna

Jestem sceptyczna w kwestii eko / bio produktów, ale tak się złożyło że w Fair Dunkle Schweizer Bio-Schokolade 70 % od Chocolats Halba (z Aldi) po prostu się zakochałam i bezsprzecznie stała się jedną z moich ulubionych czekolad, obok tabliczek np. Akesson's, Idilio Origins itd. Jakiś czas po niej zjadłam Auchan Bio Chocolat NOIR / Chocolate NEGRO 70 % i ... znowu bardzo pozytywne zaskoczenie. Zaczęłam więc testować tego typu tabliczki z różnych marketów. Dzisiaj opisywana była pierwszą kupioną. Stoi za nią włoska marka Vivi Verde koncernu Coop, który to ma w swojej ofercie... w sumie wszystko, co się da. Akurat mnie takie coś optymistycznie nie nastraja, ale to szczegół. Spodobało mi się, że przynajmniej słodzona cukrem trzcinowym w odróżnieniu od innych marketowych bio. Od paru miesięcy utwierdzam się bowiem, że jestem czuła na to, czym czekoladę posłodzono (bo nie używam cukru i jakoś biały w czymś coraz częściej bardzo mi przeszkadza).

Vivi Verde Coop Biologico 70 % Ekologiczna czekolada gorzka to ciemna czekolada o zawartości 70 % kakao.

Nie zdążyłam na dobre rozerwać sreberka, a już uderzyła żywa woń skórki ciemnego chleba na zakwasie i prażonych orzechów. Ten pierwszy - jakby tylko co wypieczony lub... wymieszany z tostami? Na które zdążono chlapnąć mnóstwo gęstej, bardzo naturalnej i słodko-kwaśnej marmolady brzoskwiniowo-morelowej. Klimat silne prażony i zarówno soczysty idealnie pasował do tego, jak złożona, słodko-kwaskowata była to kompozycja. Z czasem przed oczami przewijały mi się niemal esencjonalnie słodkie wiśnie... jakieś wiśnio-śliwki... a po chwili zaskoczyły słodkie czereśnie. O tak, po paru chwilach czuć je bezsprzecznie, wciąż obok chleba z dżemami.

Tabliczka o dość jasnym kolorze jakby wyblakłej z dodatkiem mleka okazała się łatwa w łamaniu, mimo że twarda i donośnie trzaskająca. W ustach potrzebowała chwili, by zacząć z łatwością zmieniać się w coraz bardziej miękkawą grudkę. Sprawiała wrażenie gładkiej i gęstej, jednak w tej gęstości zdawał się też kryć drobny pyłek.

W pierwszej chwili poczułam wysoką maślaność i niemal neutralne orzechy, których prażoność zmieszana z lekką cierpkością kakao grzmotnęła nagle już w kolejnej sekundzie. Od ich impetu jednak odciągała uwagę słodycz wypływająca z tejże maślaności.

Słodycz rosła błyskawicznie, uplasowując się na poziomie prawie przesadzonym. Wydawało się, że zaraz zacznie drapać w gardle od ogromu toffi, jasnego miodu i wanilii - dokładnie w tej kolejności się pojawiających. Z czasem zostało jedynie toffi i wanilia, ponieważ mocno trzymały się maślaności.

Ogółem więc maślany smak jedynie przekierowywał poszczególne nuty, baza zaś była prażono-orzechowa. Ciepło płynące z prażonego motywu otworzyło drogę lekko cierpko-suchemu (w pozytywnym sensie!) kakao o jednoznacznie orzechowym smaku orzechów bliżej nieokreślonych. Postawiłabym na mieszaninę laskowych i fistaszków... nie wiem, czy nie karmelizowanych lub nawet lekko zwęglonych. Tu można by się doszukiwać namiastki gorzkości. W oddali wyłapałam też odrobinę mleka.

Karmel nieco słabł, gdy druga połowa rozpływania się kęsa robiła się konkretniejsza. Pojawił się chleb na zakwasie i tosty (też jakieś ciemniejsze). Klimat był ciepło-pieczony, a jednak soczysty... Może to nie zakwas, a kwaskawe dżemy? Kwaskawe, a jednocześnie kontynuujące słodycz wanilii. Poczułam brzoskwiniowy dżem, zza którego wychylały się jakieś śliwki czy jasne czereśnie... czereśnie żółte? czereśnie udające niedojrzałe... wiśnie? Im bliżej końca, tym bardziej czułam jednak jasne śliwki i niezbyt dojrzałe czereśnie (jasne i żółte). Wciąż także słodkie.

Pod koniec smak robił się bardziej cierpki. Owoce zdobyły się na kwaśność, jednak nie porzuciły soczyście-prażonej bazy. One ją... podkręcały.

Właśnie soczyście owocowa, kwaśna cierpkawość pozostała w posmaku. Brzoskwiniowa marmoladka i jasne czereśnie znów wspięły się ponad prażono-orzechową bazę. Sama prażoność miała się jednak całkiem nieźle. Czułam w ustach ciepło takiego śniadania (choć nigdy takiego nie jem; Mama natomiast tosty z dżemami, masłem orzechowym i serem - codziennie)... Jakby był poranek - jeszcze dość chłodny, ale zapowiadający gorący dzień. Mimo ogromu soczystości, czułam też kakaową suchawość.

Czekolada smakowała, mimo że nie była gorzka. Podobała mi się jej kwaśność (tylko i wyłącznie owocowa), ale obyłabym się bez tak silnej słodyczy. 
Całość podczas jedzenia okazała się zaskakująca. Powtarzalność w tym łagodnym początku, który zapowiedział przesłodzenie, a potem nagłe przełamanie i wręcz cierpko-kwaśne zakończenie kupiły mnie. Dynamiczna, mimo że nie bogata w wiele nut. Skupiła się na kilku, pojawiających się jedna po drugiej. I dobrze. Maślane toffi-waniliowe łagodności i chleb / tosty z dżemem brzoskwiniowym, czereśnie. A zaraz bang! Prażone orzechy i charakterniejsze czereśnio-śliwki.

Tak sobie z uśmiechem pomyślałam, że z tymi śliwkami to próbowała mi Fair Dunkle 70 % udawać, ale tamta to zupełnie inna bajka (śliwko-jeżyno-winogrona, mirabelki i żółte, ale i ogrom ziemi, mniej orzechów) oraz brzoskwiniami Auchan Bio Noir 70 % (ale znów: tamta to bardziej bananowo-waniliowa słodycz i z kolei ogrom kawy). Dzisiejszą nazwałabym sobie chlebo-orzechami i czereśnio-śliwkami. To przynajmniej utwierdza mnie w przekonaniu, że nie rządzi nami jeden wielki koncern, który produkuje dla wszystkich marketów.
I kolejna myśl: tak mi się wydaje, sądząc po kraju pochodzenia (Włochy) i wyglądzie kostek, że to może być Vanini. Też mają bio 70tkę (i ludzie też piszą o początkowo silnej słodyczy i kwasku - acz cytrusowym).


ocena: 9/10
kupiłam: Biedronka
cena: 5,99 zł
kaloryczność: 577 kcal / 100 g
czy kupię znów: jak znajdę / pojawi się to tak

Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, mielona wanilia

6 komentarzy:

  1. Mamy podobnie :)
    Ja też już od lat nie używam białego cukru toteż tam gdzie mogę / mam wybór szukam produktów bez jegododatku.. po co dodatkowo psuć sobie zdrowie ...
    Chętnie bym zjadła taką czekoladę. Te nuty które wumienilas są moimi ulubionymi. Takich szukam w czekoladach. Martwi mnie jedynie dość wysoki poziom słodyczy ... Są jeszcze dostępne w biedronce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wątpię, bo kupiłam ją i zjadłam dawno temu, a rzut był chyba pojedynczy.

      Usuń
  2. Nigdy nie ciągnęło mnie do produktów bio i nigdy takich nie kupowałam. Słodycze bio mają często równie paskudny skład co zwykłe, więc już wolę nie przepłacać za coś co wcale nie jest zdrowsze :/ ale takiej czekolady w Biedronce nie widziałam. Ona na pewno jest zdrowa, więc chętnie bym spróbowała skoro jest słodka ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie też mnie bolą te złe składy rzeczy bio. To takie oszukańcze!

      Usuń
  3. W teorii - ale tylko w teorii - zjadłabym ciemny wilgotny chleb z orzechami posmarowany masłem i marmoladą brzoskwiniowo-morelową. Toffi + masło + wanilia = mniam. Miód niekoniecznie, chyba że jako echo. Czereśni żółtych nigdy nie jadłam. Ciebie przełamanie i kwasek końca kupił, ja zaś wolałabym się zatrzymać przy słodyczy. Tak przynajmniej sądzę. Sympatyczna tabliczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam te nasze "zjadłabym w teorii". :D

      Nie jadłaś żółtych? Są mnie słodkie od czerwonych, jakieś takie mnie wyraziste i nie wiem... Nudne według mnie, wiele nie tracisz.

      Usuń

Moderacja włączona, żeby nie było problemów z weryfikacją obrazkową.